Mobil színpad

Kultúrkaraván

 

A pécsi központú Nemzetiségi – Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ intézményhálózata egyedi profillal rendelkezik. Az elsődleges feladata a nemzetiségek, köztük hangsúlyosan a romák művelődésének támogatása, a leghátrányosabb helyzetűek művelődési esélyegyenlőségének a javítása. A NeRok közösségi együttlétre alkalmas korszerű terek létrehozásával járult hozzá a nemzetiségi kultúrához való hozzáférés egyenetlenségének mérséklésére. Ugyanakkor a nemzetiségi kultúra integrációja érdekében nem mondhat le arról, hogy a többségi társadalomban gyökeret ne verjen az érdeklődés a nemzetiségek művelődési, művészeti eredményei iránt. Ennek számos formája meghonosodik ugyan a NeRok négy intézményegysége településein (Pécs, Nagynyárád, Komló, Alsószentmárton), ám hatványozódik a központ hatékonysága az által,hogy a nemzetiségek kulturális produkciói utaztathatóak. Bárhová el lehet juttatni azokat, ily módon összekapcsolva a különböző közösségeket.

Ebből a meggondolásból a NeRok létrejöttét támogató projekt egy mobil eszköz megvásárlását vette a programjába. A Nemzetiségi – Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ a Kultúrkaraván nevet adta mozgószínpadának. A mozgószínpadot 2015. október 10-én adták át a nagyközönségnek a Pécsi Nemzetiségi Ünnepen.

_P118528

Ez, a maga nemében egyedülálló mozgószínpad lehetőség teremt arra, hogy olyan helyszíneken is megvalósulhassanak kulturális és egyéb programok, amelyekre mindeddig nem volt lehetőség. Akár fesztiválokon, nagyközönség előtt, akár a legkisebb faluban is bemutatkozhatnak professzionális körülmények között a „gördülő kultúrház” jóvoltából a különböző nemzetiségekhez tartozó előadóművészek, ily módon a társadalom széles rétegei megismerkedhetnek a nemzetiségi kultúra értékeivel, néphagyományaival, szokásaival.

A Kultúrkaraván segítségével a hátrányos helyzetben lévő emberek, illetve a fővárostól, nagyobb településektől távol eső térségekben, régiókban élők is részesei lehetnek értékes és izgalmas színházi, zenei élményeknek, koncerteknek.

Az eszköz segítségével egy olyan „Gördülő Kultúrház” jön létre, amely egyetlen helyszín helyett az ország bármely településére képes elvinni és európai színvonalon lehetővé tenni a kulturális értékekhez való hozzáférést, különféle nemzetiségek hagyományainak, szokásainak, kultúrájának megismerését.

Amikor a NeRok nem használja a színpadot, a Kultúrkaraván bérbe adható a megrendelőknek. A komplex üzleti találkozók, egyéb céges rendezvények, szervezetek nagyobb eseményeinek kivitelezéséhez aligha nélkülözhető egy olyan mobil színpad, amely a szabadtérre minden technikát képes magával hozni,legyenek azok akár színházi bemutatók, prezentációk, koncertek, szórakoztató produkciók, de még divatbemutatók is.

_P112558A bérbe vevők a nemzetiségi kultúra megőrzését, fejlesztését és integrációját is támogatják megrendelésükkel, hiszen a bevétel nem jelenthet profitot, a NeRok szakmai céljainak megfelelő programjai finanszírozására fordítja a bérlésből származó bevételeket.

Magyarországon nem elterjedt a Kultúrkaravánhoz hasonlatos eszközök alkalmazása, néhánnyal lehet csak találkozni a hazai nagy rendezvényeken, Baranyában pedig egyedülálló.Technikai, technológiai tudása alapján kivételes képességűnek számít széles körű szakmai összehasonlításban is.

Nerok_Pécsi Nemzetiségi Ünnep_P119577Olyan berendezésekkel felszerelt, amelyek ma high-tech kategóriába sorolják. A színpadon zajló események számára teljes látvány- és hangzás-élményt biztosít, stúdiófunkciójával pedig képes rögzíteni, dokumentálni azokat. A NeRok a saját programjairól készült archivált anyagokat a digitális könyvtár és dokumentumtárában gyűjti a nemzetiségi kutatás és oktatás lehetőségeit tovább-bővítendő.

A_P119481 Kultúrkaraván lényegében egy utánfutó platformra szerelt kinyitható szerkezet, amely elvontatható bármilyen kültéri rendezvényhelyszínre. Ott színpadként és a produkciókhoz szükséges látvány- és hangtechnikai infrastruktúraként funkcionál. A Kultúrkaraván nemcsak Baranya megyében, hanem az országban bárhol bemutathatja programjait.

Az utánfutó a szabvány szerint évente akár ötvenezer kilométert is futhat. Rendelkezik magyarországi közúti forgalmi engedéllyel, külön előírások alapján jogosult kültéri rendezvények kivitelezésére, valamint a TÜV minősítette az eszköz egészét és minden elemét. A vontatásához elegendő egy vonóhoroggal ellátott személygépkocsi is. Fékrendszere két központi tengelyes, ráfutás-gátlós. A trailer össztömege három és fél tonna.

A színpad összeszereléséhez elegendő két személy és fél óra. Elektromos, hidraulikus, manuális emelőrendszer teszi gyorssá, kényelmessé a szerelést. A színpad bármilyen hepehupás talajon stabilan áll, mert az egyenetlenségek a kitámasztókkal korrigálhatók. Ezek is távvezérelhetőek, nehéz fizikai munkát nem igényelnek. A színpadot két fronton is nyitni lehet, nem szükséges az utánfutót forgatni a helyszínen. Tartozékként három oldalon korlát és mobil lépcső segíti a közlekedést, biztonságot. Kedvezőtlenebb időjárási körülmény között is biztonságosan megtartható a program.

_P112291A színpadot ponyva óvja a csapadék és az erős napsütés ellen. Az eső- és napfényvédő ponyva felül, a pódium hátulján és két oldalt feszíthető ki. A szerkezet szerelvényeit és vázát a szoknyázat rejti el a fronton és két oldalon.

A Kultúrkaraván nagyobb létszámú fellépőt számláló csoportok bemutatóira is alkalmas, hiszen színpadtere negyvenöt négyzetméteres. Padozata csúszásgátló felületű. Mivel a teherbírása ötszáz kilogramm négyzetméterenként, intenzív mozgás és táncprodukciók megtartására is alkalmas_P112295. A Kultúrkaraván fény- és hangtechnikájának szereléséhez további néhány óra szükségeltetik.

A színpad és a rajta folyó események látványtervezése kételemű. Az egyik a ledfal, a másikat a fénytechnika jelenti. A fénytechnikai felszerelés számtalan fénytípus előállítására alkalmas. Gyors mozgásra képesek a robotlámpák, és kiváló effekteszközök is rendelkezésre állnak. Ezeket a vezérlő pultból állítja a szakember, amiképpen a fényvetőket is, vezeték nélküli kapcsolattal. (Ma már elképzelhetetlen, hogy kábelekkel oldják ezt meg._P112294 Csak a színpad felszerelései energiaigényének kiszolgálásához szükséges kábel. Az energiát egy 3×32 amperórás, nagyteljesítményre képes aggregátor nyújtja olyan helyszínen, ahol más energiaforrás nincs.) A fényvezérlő pult mindazonáltal nem mindössze időszerűen rendezi, szervezi a rendezvény látványát. Szerkeszti is azt. El tudja tárolni a világítási képeket, amik bármikor visszajátszhatók újra.

A látványtervezés másik eleme a ledfal. _P119324_foto_MatePeterA Kultúrkaraván olyan ledfallal van felszerelve, amelynek képességei csaknem páratlanok az országban. A mérete tizenhat négyzetméternyi, a színpad hátfalának nagy részét beteríti, izgalmas hátteret nyújt a műsorszámokhoz. Állítható kamerája a színpadi eseményeket mutatja, követhetővé teszi a távolabb állóknak is a produkciót, de közben akár más képekkel, filmekkel is élménydússá teheti a statikusabb programokat.

A Kultúrkaraván ledfala napközben is élvezhető képet vetít, de szürkületben már teljes filmélményt nyújt, fényereje 5000 cd négyzetméterenként, és százhúsz fokos láthatóságot biztosít. Így akár fimfesztiválok szervezésénel is igénybe lehet venni. A ledfal nincs kiszolgáltatva az időjárásnak. Vízálló is, illetve minusz 20 és plusz 50 celsius-fok között használható.

Hangtechnikailag a Kultúrkaraván méltó partnere a látványtervező funkciójának. A hangtechnika stúdióminőséget állít elő, és akár felvételt is készít. Teljes koncertélményt nyújt egyszerre többezer embernek, de arra is képes, hogy egy nagy szabadteret háromszázhatvan fokban behangosítsa öt-hatezres közönség számára.

Az egész _P118942rendszer vezérelhető egy tableten keresztül a távolból, a technikus a nézőtérről keverheti, állíthatja a hanghatásokat. A keverőpult digitális. A hangzást FBT hangládák állítják elő, tizenkét darab tartozik a Kultúrkaraván felszereléséhez. Emellett hat, hangállványra is szerelhető monitorláda segíti a muzsikusokat.Többféle mikrofonszettet használhatnak a fellépők, vannak köztük vezetékesek és vezetéknélküliek, ének- és hangszermikrofonok is.

“A mobil színpad részletes technikai paramétereiért kattintson ide”