HÍREK-2017

Székhely: 7629 Pécs, Komját A. u. 5.

Telefon: +36 72 239 655

E-mail: info@gandhikft.hu

Székhely: 7629 Pécs, Komját A. u. 5.

Telefon: +36 72 239 655

E-mail: nerok@gandhikft.hu

2017. november

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.11.27 - Verseny

1-5. osztályosok kategóriája

 1. Balázs Gábor Rudolf (Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium; felkészítő pedagógus: Köves Ágnes): Mátyás király meg a szállásadó cigányok (magyar nyelven adta elő)
 2. Bicskei Margaréta (Egyházasharaszti Körzeti Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Borbándiné Szőcs Zsuzsanna): Jépurili sî csircséji (beás nyelven)
 3. Orsós Gergő (Somssich Imre Általános Iskola Noszlopy Gáspár Tagiskolája, felkészítő pedagógus: Baksáné Csák Mária: A cigányasszony meg az ördög (magyar nyelven).

6-7. osztályosok kategóriája

 1. Palkó Tamás (Magyarmecskei Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Zoltáni Hajnalka): A lány, akit a sündisznók neveltek fel (magyar nyelven)
 2. Bányai Viktória (Drávamenti Körzeti Általános Iskola Lakócsai Tagiskolája, felkészítő pedagógus: Bunyevácz Tamás): Az ördög és a cigány fiúk (magyar nyelven)
 3. Kő Rómeó (Újpetrei Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Csalaminé Guth Erika): Az elrejtett kincs (magyar nyelven)

Különdíj: Fenyvesi Violetta (Szent Imre Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Balogh Jánosné): A szegény ember (beás nyelven).

8-12. osztályosok kategóriája

 1. Balogh Viktória (Dankó Pista Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola, Középiskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola; felkészítő pedagógus: Széles Szabolcs): A cigányasszony meg az ördög (romani/lovári nyelven)
 2. Orsós Tibor (Brázay Kálmán Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola; felkészítő pedagógus: Orsós Edit): Szegény ember (beás nyelven)
 3. Balázs Sándor (Dankó Pista Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola, Középiskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola; felkészítő pedagógus: Széles Szabolcs): Romani Chris (magyar nyelven)

Különdíj: Jóni Bettina (Dankó Pista Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola, Középiskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola; felkészítő pedagógus: Széles Szabolcs): A valami keresése (magyar nyelven)

Különdíj felnőtt versenyzőnek: Bogdán Jánosné: Beás ember és a katonák (beás nyelven).

Gratulálunk valamennyi résztvevőnek!

 

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.11.22 - Különleges zenei nagyrendezvényt szervez a Gandhi Pécsett

A cigány/roma kultúra sokszínűsége, értékei, a zenéjük autentikus világa tárul fel december 19-én a pécsi Kodály Központban. A helyi Gandhi Gimnázium fenntartójának főszervezésében cigány népi oratóriumot állítanak színpadra, amelyben számos rangos fellépő szerepel majd. A „Valaha madarak voltunk” című, nagyszabású előadás hátterét és részleteit a városházán sajtótájékoztatón ismertették.

– A pécsi önkormányzat hosszú évek óta intenzíven együttműködik a Gandhival, sajátjának érzi a gimnáziumot – jelentette ki a tájékoztatón a város polgármestere. Dr. Páva Zsolt emlékeztetett arra, hogy idén februárban nagy sikert aratott az ugyancsak a Gandhi főszervezésében megvalósult Tavaszváró Nemzetiségi Koncert, amelynek méltó folytatása lehet a szóbanforgó újabb produkció. – Abban bízom – tette hozzá a városvezető –, hogy az új előadás bemutatóját más városokban további fellépések is követik majd.

A Gandhi intézményi rendszer a pedagógiai programjáért idén UNESCO-elismerést is kapott. Fenntartója részéről Virág Bertalan ügyvezető igazgató beszélt arról, hogy pontosan mit és miért valósítanak meg. Mint elmondta, a cigányság egyik eredettörténetét (miszerint madarakból lettünk emberekké) állítják színpadra. A produkció Indiától Spanyolországon át Magyarországig összesen 14 országból vonultat fel jellemző cigány/roma zenéket.  – A legfontosabb célunk az, hogy a cigány/roma kultúra ezen jelentős értékeit széles körben ismertessük meg, s a kultúra révén közelebb hozzuk egymáshoz a különböző társadalmi rétegeket. Ehhez kapcsolódik az is – folytatta –, hogy a közel kétszáz fellépő közül szinte minden második nem cigány/roma származású, de ezúttal ők is beás és lovári nyelven énekelnek, cigány/roma táncokat adnak majd elő.

Az előadás zenei rendezője a Gandhi iskola művészeti vezetője lesz. Horváth Krisztián kitért arra is, hogy a produkció leginkább cigány népi oratóriumként határozható meg. Az autentikus  cigány muzsika, cigány dalok érdekes hangszerelésben szólalnak majd meg, egészen különböző zenei stílusokban is. Színpadra lép mások mellett az EtnoRom együttes, a Kanizsa Csillagai néhány tagja, több neves hegedűművésszel a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar, itt lesz a VoiSingers kórus, a PTE Táncoló Egyetem tánckara, más rangos táncosok, és természetesen nem hiányozhat a sorból a szervezők büszkesége, a Gandhi Hagyományőrző Együttes sem. – Ezzel a fellépéssel az alapfokú művészeti iskolánk diákjai elé is példát állítunk – mondja Horváth Krisztián. – Megmutatjuk, hogy tanulással és alázatos munkával a zenében – és ugyanígy más művészeti ágakban is – sikert érhetnek el és elismerést arathatnak.

A „Valaha madarak voltunk” című előadás fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a védnökei pedig Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Virág Bertalan, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A produkcióra belépőjegyek már csupán korlátozott számban kaphatóak.

További információ:

Balázs F. Csongor titkár, Gandhi Gimnázium K. N. Kft.

Telefon: +36 20 550 0049

E-mail: gandhiiroda@gandhikft.hu

2 kép

2017. október

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017. 10. 17. - A Leőwey nyerte a Határtalanul focikupát

Gandhi Határtalanul Kupa 2017. néven nemzetközi futballtornának adott otthont október 16-án a gimnázium műfüves kispályája. Az ez idő tájt éppen a Gandhiban vendégeskedő, kínai Guiyang Gimnázium két csapata mellett az egyaránt pécsi Koch Valéria Iskolaközpont, Leőwey Klára Gimnázium, Miroslav Krleza Gimnázium, valamint a mi házigazda intézményünk gárdája csapott össze. A torna végül a Leőwey iskola együttesének győzelmével zárult.

2017. szeptember

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.09.15 - UNESCO-elismerés a pécsi Gandhi iskolának

A szellemi kulturális örökség jó gyakorlatok nemzeti jegyzékére kerültünk fel 

A Gandhi Gimnázium történetének legrangosabb szakmai elismerését vehette át ma az iskola fenntartójának vezetője. A Gandhi intézményi rendszer cigány/roma szellemi kulturális örökség megőrzését célzó pedagógiai programja ugyanis felkerült a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására. A döntést, amely az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság javaslata alapján született, pénteken Debrecenben hirdették ki.

A Kulturális Örökség Napjai országos megnyitóján jelentették be: ebben az évben hazánkban a szellemi kulturális örökségek nemzeti jegyzékére a nagyecsedi magyar és cigány tánchagyományok, valamint a höveji csipkevarrás élő hagyománya kerül fel, a jó gyakorlatok nyilvántartása a Gandhi intézményi rendszer említett programjával bővül.

A jegyzékre vételt elismerő dokumentumot a Gandhi képviseletében a pécsi középiskola fenntartójának vezetője vette át. – Rendkívüli elismerés ez számunkra – mondja Virág Bertalan. – Bár a pécsi Gandhi Gimnázium már közel negyed évszázada ápolja és örökíti tovább a cigány/roma kultúrát, európai viszonylatban is különleges szakmai-módszertani munkát végez, de az elmúlt egy-két évben sikerült újabb fejlesztésekkel még tovább bővítenünk a lehetőségeinket. Bizonyára ez is hozzájárult a sikerhez, amely most újabb ösztönző erőt jelent a céljaink eléréséhez, hogy növeljük az oktató-nevelő munka eredményességét, és tovább erősítsük, szélesítsük a partneri kapcsolatainkat. Ez az elismerés mindenkit illet, aki valaha is dolgozott a Gandhiban vagy a Gandhiért. Azt ezúton is köszönjük nekik!

Erre már e hét végén is lehetőségük nyílik, hiszen a Kulturális Örökség Napjai szombat-vasárnapi rendezvénysorozatának részeként a debreceni Déri téren bemutatkoznak a nemzeti jegyzéken szereplő korábbi és új szellemi kulturális örökségek. – A többi közt a mohácsi busók, a mezőtúri fazekasság és a kalocsai népművészet mellett velünk is jobban megismerkedhetnek az érdeklődők – mondja Ignácz István, a Gandhi iskola megbízott igazgatója. A standunkon nem csak kiadványokkal és játékokkal várjuk őket, akár LEGO robotokat is irányíthatnak és cigánykenyeret is kóstolhatnak. Ráadásul a színpadon minkét nap fellép büszkeségünk, a Gandhi Hagyományőrző Együttes, amely garantáltan kitűnő hangulatot teremt majd.

Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt, amelyhez 2006-ban Magyarország is csatlakozott.  A nemzetközi egyezmény célja a közösségi tudás, a gyakorlat, a kifejezésmódok megőrzése, a közösségek identitásának megerősítése és a kulturális sokszínűség elismerése. Az egyezmény magyarországi végrehajtásának részeként hozták létre A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékét, amelynek az a célja, hogy számbavegyük és nyilvántartsuk a Magyarország területén fellelhető szellemi kulturális örökséget. Az örökség-elemeket maguk az érintett közösségek terjesztik fel évről évre a jegyzékre, amely ezáltal folyamatosan bővül.

A pécsi központú Gandhi intézményi rendszer három fő pillére a fenntartó Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. és az egyaránt általa működtetett Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok). Ebben a rendszerben olyan munkát végeznek, amely a cigány/roma értékek megőrzésére és átadására kidolgozott módszertanon alapszik. Ennek jegyében a középiskolában beás és lovári nyelv, valamint cigány népismeret tantárgyat is oktatnak, a diákok megismerkednek a cigány/roma hagyományokkal, kultúrával, tanulnak a népcsoport történetéről, költészetéről, művészetéről is. A tavaly indult alapfokú művészeti iskola ugyancsak tovább élteti bennük a cigány/roma tradíciókat, értékeket. A két éve alapított NeRok pedig korszerű technikával és berendezésekkel ellátott kulturális, oktatási színtereket, kreatív alkotóműhelyeket foglal magában. Kiemelt feladata a magyarországi nemzetiségekkel, cigány/roma szervezetekkel partneri viszonyban történő együttműködés, a nemzetiségi – kiemelten a cigány/roma – kulturális értékek felkutatása, archiválása és minél szélesebb körű megismertetése.

További információ:

Virág Bertalan ügyvezető igazgató, Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.

Telefon: + 36 20 347 9006; E-mail: virag.bertalan@gandhikft.hu

2017. június

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.06.16 - "Mennyezetkazetták üzenete" - nyitott program a drávaiványi református templomban

„Mennyezetkazetták üzenete” – műhelymunka Drávaiványiban című 3 napos programsorozatunk annyira népszerű, hogy minden helyünk BETELT!

De jó hírünk van! Bereczky Zoltán nyugalmazott református lelkész 2017. június 25-én (vasárnap) 16 órakor, nyitott program keretében előadást tart a mennyezetkazetták jelrendszeréről, így egy érdeklődő sem maradhat ki.

A program INGYENES!

Várunk szeretettel!

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.06.16. - MEGHÍVÓ - fiataloknak szóló innovatív e-learninges modulok bemutatójára

A SEED konzorcium vezetősége ezúton meghívja Önt az Erasmus+ stratégiai partnerségek projekt keretében létrehozott, fiataloknak szóló innovatív e-learninges modulok bemutatójára. A rendezvény célja az, hogy a képző intézmények munkatársai, trénerek, oktatók, ifjúságsegítők, pedagógusok, KKV vezetők képviselői megismerjék az e-learningben rejlő lehetőségeket a fiatal felnőttek fejlesztése terén. A rendezvény során lehetőség nyílik projektkoordinátorok közötti partnercserére is.

A rendezvény időpontja és helyszíne: 2017. június 29. (csütörtök), 10-től legkésőbb 14 óráig a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola interaktív nagytermében (7629 Pécs, Komját Aladár u. 5.).

A tájékoztató nap főbb tématerületei:

 • a SEED projekt bemutatása;
 • a SEED projekt keretében fejlesztett eszköztár ismertetése;
 • e-tutoroknak és fiatal felnőtteknek szóló 12 db e-learninges interaktív tananyag bemutatása;
 • „kulisszák mögött”: e-learninges tananyagok készítése és az egyes munkafázisok bemutatása;
 • tapasztalatcsere.

A projekttel kapcsolatos információk elérhetőek honlapunkon: www.seed2020.eu

A rendezvény tartalmas és sikeres lebonyolítása érdekében kérjük, hogy előzetesen küldje el nekünk, melyek azok a témák, amelyekről mindenképpen hallani szeretne. A rendezvény során csoportos munkák is várhatók, amelyekhez aktív, nyitott közreműködésére számítunk.

A rendezvényen való részvétel díjtalan, azonban az érdeklődőknek előzetesen regisztrálniuk kell e-mail küldésével a dezso.gabi@gandhikft.hu címre, 2017. június 21-ig.

Szervezetenként 2 főre számítunk, érdemes egy vezetőségi és egy képzésért felelős munkatárssal megjelenni. A rendezvényen az ebédet a Kóstolda biztosítja.

A közös rendezvényt követően lehetőség nyílik szektorális kérdések megvitatására az adott szakmai kapcsolattartókkal, valamint tapasztalatcserére a többi projektkoordinátorral.

Kérjük, hogy a rendezvénnyel kapcsolatban felmerülő kérdéseivel Dezső Gabriella szakmai kapcsolattartóhoz forduljon, a +36/20-377-0806-os telefonszámon!

A megjelenésére feltétlenül számítunk!

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.06.08. - Meghívó, Mennyezetkazetták üzenete - műhelymunka Drávaiványiban

2017. május

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.05.23. - Meghívó a nemzetiségi Ki Mit Tud? vetélkedő döntőjére

Tisztelt Meghívottunk!

A Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft., mint a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ fenntartója sok szeretettel  meghívja Önt  az intézmény által szervezett

Nemzetiségi Ki mit tud? sorozat döntőjére.

Rendezvény időpontja és helyszíne :

2017. május 30. (kedd), 13.00 órától,

Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, 7629 Pécs, Komját Aladár u. 5.

Döntőbe jutott versenyzők:

Vers- és próza kategória:

Soproni Afrodité, Szalántai Általános Iskola

Gelencsér Balázs, Kenderföld-Somági Általános Iskola, Komló

Oláh Viktor, Szalántai Általános Iskola

Tolnai Liza, Kenderföld-Somági Általános Iskola

Sztojka Dorina, Szalántai Általános Iskola

Hegyközi Enikő, Kenderföld-Somági Általános Iskola, Komló

Tánc kategória:

Romatest hagyományőrző táncegyüttes, Alsószentmárton

Komlói Fekete Láng Tánccsoport, kiegészülve a Chache Rom zenekarral , Komló

Anatoli táncegyüttes, Pécs

Decsi Hagyományőrző Tánccsoport, Decsi „Kék ibolya” Tánccsoport, Decs

Khelipeske Rom Ifjúsági együttes, Pécs – Hősök tere

Kenderföld-Somági Általános Iskola Német Nemzetiségi Tánccsoport, Komló

Zene kategória:

Orsós Patrik, EGYMI, Komló

Koch Valéria Általános Iskola Kamara kórusa, Pécs

Bátai Ifjúsági Tambura zenekar, Báta

Gilvánfai Tanoda-trió, Gilvánfa

Zsűri tagjai:

Déri Ildikó, Gandhi Gimnázium, Kollégium és AMI igazgatója;

Dr. Mohay Ágoston, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala képviseletében;

Hári József, Pécs Megyei Jogú Város Nemzetiségi Tanácsának Elnöke, Nemzetiségi Tanácsnok;

Oláh Gergő,  X-Faktor győztes énekes;

Virág Bertalan, Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. Ügyvezető igazgatója.

 

A belépés ingyenes!

Részvételi szándékát kérjük jelezni, legkésőbb 2017. május 26-ig a gandhi.dezsogabi@gmail.com e-mail címen!

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.05.02. - Meghívó a nemzetiségi Ki mit tud? vetélkedő elődöntőjére

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. módszertani központja (NeRok) által szervezett nemzetiségi Ki mit tud? vetélkedő első helyi elődöntőjére, mely 2017. május 8-án lesz Komlón, a komlói Színház- és Hangversenyteremben. A belépés ingyenes!

 1. A vetélkedő üzenete

„Sosem tudhatod, milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel, eredményük sem lesz.” (Mahatma Gandhi)

A nemzetiségi Ki mit tud? célja, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek kultúrája iránt érdeklődő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget biztosítson a bemutatkozásra. Célja továbbá az is, hogy – a hagyományaik ápolása mellett – minél több iskolásnak mutasson utat a jövőre nézve.

A szervezők külön jutalmazzák azokat a gyermekeket, fiatalokat, akik szűkebb közösségük, tájegységük, falujuk hagyományait ismertetik meg a közönséggel, mint saját viselet, dal, tánc, szokás, mese.

 1. A vetélkedő időszaka

A KiMitTud? 2017. május 8-tól 2017. május 30-ig tart.

2017. március

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.03.14. - Nemzetiségi Ki mit tud? vetélkedő

FELHÍVÁS

a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. által fenntartott

Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok)

Ki mit tud? vetélkedőjére

A Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. módszertani központja (NeRok) országos nemzetiségi Ki mit tud? vetélkedőt indít azon fiatalok számára, akik tánc, zene, vers- és prózamondás, illetve színpadi jelenet kategóriában szeretnék megmutatni tehetségüket.

 

 1. A vetélkedő üzenete

„Sosem tudhatod, milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel, eredményük sem lesz.” (Mahatma Gandhi)

A nemzetiségi Ki mit tud? célja, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek kultúrája iránt érdeklődő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget biztosítson a bemutatkozásra. Célja továbbá az is, hogy – a hagyományaik ápolása mellett – minél több iskolásnak mutasson utat a jövőre nézve.

A szervezők külön jutalmazzák azokat a gyermekeket, fiatalokat, akik szűkebb közösségük, tájegységük, falujuk hagyományait ismertetik meg a közönséggel, mint saját viselet, dal, tánc, szokás, mese.

 1. A vetélkedő időszaka

A KiMitTud? 2017. május 4-től 2017. május 30-ig tart.

 1. Az elődöntők helyszínei
 1. május 4. (csütörtök) 14 óra, Alsószentmárton, NeRok épület
 2. május 8. (hétfő) 14 óra, Komló, Színház- és Hangversenyterem
 3. május 11. (csütörtök) 14 óra, Nagynyárád, NeRok épület
 4. május 15. (hétfő) 14 óra, Pécs, Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola interaktív nagyterem.

A szakmai zsűri döntése alapján az elődöntőkből kategóriánként a 3 legjobb juthat tovább a döntőbe. Rajtuk kívül egy-egy különdíjast is kiválasztanak, de azok számára a verseny nem folytatódik.

 1. A döntő helyszíne
 1. május 30. (kedd) 13 óra, Pécs, Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola interaktív nagyterem.
 1. Jelentkezési feltételek
 1. A versenyzők három korcsoportban nevezhetnek:
  • Általános iskola, alsó tagozat
  • Általános iskola, felső tagozat
  • Középiskola.
 2. A hiánytalanul kitöltött Jelentkezési lap határidőre érkeztetése a következő módokon lehetséges: (Jelentkezési lap itt tölthető le)
 • elektronikusan a kimittud@gandhikft.hu e-mail-címre
 • személyesen a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. központi épületében (7629 Pécs, Komját Aladár u. 5.), Dezső Gabriellánál, a NeRok szakmai vezetőjénél.
 1. Nevezési díj: NINCS.
 1. Versenykategóriák
 • Tánc (egyéni vagy csoportos) (max. 3 perces produkció)
 • Zene:
  • Hangszer – szóló vagy együttes (max. 3 perces produkció)
  • Ének – szóló, kiscsoportos vagy osztály (max. 3 perces produkció)
 • Vers- és prózamondás, valamint színpadi jelenet (paródia, színdarab, kabaré-, varietészámok, stb.; max. 5 perces produkció).

 

 1. Egyéb információk
 • Jelentkezési határidő: 2017. április 21. (péntek)
 • A jelentkezési lap letölthető a nerok.hu, illetve www.gandhikft.hu weboldalról.
 • Egy-egy induló (személy vagy csoport) csak egyetlen kategóriában nevezhet, és kategóriánként is csak egyetlen produkcióval.
 • Tánc és zene kategóriákban egy-egy produkció maximális hossza 3 perc lehet, míg vers-, prózamondás, illetve színpadi jelenet esetén maximum 5 perces előadásokat várunk.
 • Az országos elődöntőn és döntőn rangos zsűri értékeli a produkciókat, és a legjobbakra értékes nyeremények várnak.
 • További részletekért keresse a nerok.hu, www.gandhikft.hu oldalakat, vagy Dezső Gabriellát a +36/20-377-0806-os telefonszámon.
Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.03.13. - Cigányság világnapja

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.03.08. - Ingyenes jogsegélyszolgálat Pécsett

2017. február

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.02.28 - Imád táncolni, szeret főzni, bokszol, és nem mellesleg rákkutató...

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.02.28 - Focisuli indul Pécsett a Gandhiban, 2017. márciusában

Várjuk 2004. január 1. és 2011. december 31. között született fiúk és lányok jelentkezését.

Szabadtéren, a műfüves pályán heti két alkalommal, kedd és csütörtöki napokon 16.30-18.30 óra között zajlanak a foglalkozások.

Az első edzés időpontja: 2017. március 28. (kedd), 16.30 óra

Az edzés helyszíne: Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, műfüves focipálya (7629 Pécs, Dobó I. u. 93.)

Edző: Balázs F.  Csongor, UEFA GRASS „C” minősítésű edző

Részvételi díj: nincs.

Amit hozni kell: felszerelés (póló, rövidnadrág; cipő: tornacipő, gumistoplis vagy hernyótalpas; szükség esetén melegítőalsó, -felső).

További információ: Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.

E-mail: dezso.gabi@gandhikft.hu

Telefon: +36 20 377 0806

www.nerok.hu

 

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.02.27. - Cigány népismereti vetélkedő – versenyfelhívás

A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Nemzetiségi – Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok)

 

Cigány népismereti vetélkedőt hirdet a Cigányság világnapja alkalmából.

 

A verseny időpontja: 2017. április 6., 14.00 – 15.30 óra

A verseny helyszíne: 7629 Pécs, Komját Aladár u. 5. (a Gandhi Gimnázium, Kollégium és AMI kollégiumi épülete).

A verseny célja: Az érdeklődő diákok megismerhessék a cigányság kultúráját, történelmét, hagyományait, művészetét. A jelentkezők játékos és interaktív feladatok formájában adhatnak számot tudásukról.

A jelentkezés és a részvétel feltételei: A versenyre jelentkezhet és azon részt vehet a cigány népismeret iránt érdeklődő valamennyi, az általános iskola felső tagozatára járó tanulócsoport. A csoportok létszáma: 4 fő.

Előzetes feladat: Mutassák be egy maximum 3 perces kis videó segítségével egy általuk választott cigány/roma személyiség munkásságát. A videó címe: „Az én cigány példaképem”.

 

Beérkezési határidő: 2017. március 31., a hetesi.daniel@gandhikft.hu e-mail-címre beküldve.

 

A verseny témája, ismeretanyaga, a felkészüléshez felhasználható irodalom:

 1. A „Sorsunk” című népismereti magazin, amely megtalálható a Youtube-on:

https://www.youtube.com/watch?v=qsCBKFNJvLs&list=PLVPH3PQlRwnosNT1ccLkJn5FjIZh0c2WQ

 1. Ligeti György: Cigány népismereti tankönyv 7-12.

A nevezés módja, határideje: A versenyre elektronikusan jelentkezhetnek a hetesi.daniel@gandhikft.hu e-mail-címen, a tanulók nevének, évfolyamának, felkészítő tanárának, valamint a nevező iskola postai és elektronikus címének megjelölésével.

A jelentkezés határideje: 2016. március 24.

Nevezési díj: NINCS.

Az eredmények közzétételének módja: vetélkedő utáni eredményhirdetés, ahol az első három csoport díjazásban részesül.

További információ: Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.

E-mail: dezso.gabi@gandhikft.hu

Telefon: +36 20 377 0806

https://www.facebook.com/nerokhu/?ref=aymt_homepage_panel

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.02.27 - FOTÓ- és RAJZPÁLYÁZAT (eredményekkel)

A Cigányság világnapja alkalmából meghirdetett, „A Mi országunk…” című fotó- és rajzpályázat eredményei:

Fotópályázat
1. helyezett: Szurovecz Lilla Loretta (Esély Pedagógiai Központ Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Központ, Békéscsaba)
2. helyezett: Szűcs Petronella (Dél-Zselic Általános Iskola Nagypeterd-Rózsafai Általános Iskolája, Nagypeterd)
3. helyezett: Pandur Evelin (Dél-Zselic Általános Iskola Nagypeterd-Rózsafai Általános Iskolája, Nagypeterd).

Különdíj
Orsós Henriett (Gandhi Gimnázium, Kollégium és AMI)
Németh Melinda (Gandhi Gimnázium, Kollégium és AMI)
Földi Krisztián (Gandhi Gimnázium, Kollégium és AMI).

Rajzpályázat
1. helyezett: Szilvásy Erik (Füzes Utcai Cigány Nemzetiségi Általános Iskola, Tatabánya)
2. helyezett: Kárász Leila (Általános Iskola, Versend)
3. helyezett: Bodán Norbert (Petőfi Sándor Általános Iskola, Érsekvadkert).

Gratulálunk a nyerteseknek! Az át nem vett díjakat postai úton kézbesítjük!

A Cigányság világnapja, valamint a Roma Kultúra Napja alkalmából

A Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. mint a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ fenntartója ezúton hirdeti meg fotó- és rajzpályázatát, amelyre szeretettel várja általános iskolák felső tagozatos (5-8. osztályos) tanulóinak alkotásait az alábbi témában:

“A Mi országunk…”

 

A beküldendő pályamunkákról:

Fotók esetén:

 • a pályázóknak digitális formában kell beküldeniük a képeket;
 • a képeknek minimum 2700×1800 JPEG /3MB/ méretűnek kell lenniük;
 • a kiállításra és a díjazásra javasolt képeket a pályázat kiírója A4-es méretben nagyítja ki.

Beérkezési határidő: 2017. március 31., 14 óra.

A benyújtás módja: online,  a hetesi.daniel@gandhikft.hu e-mail-címre.

Egyéb megkötések: E-mail-ben kérjük megírni a pályázó nevét, életkorát és lakcímét, továbbá a felkészítő intézmény megnevezését, a felkészítő pedagógus nevét és elérhetőségét is.

Rajzok esetén:

 • a méret meghatározása: max. A/3;
 • az alkotás technikája szabadon választható.

Beérkezési határidő: 2017. március 31., 14 óra.

Benyújtás helye: Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. (7629 Pécs, Komját A. u. 5.).

Benyújtás módja: postai úton vagy személyesen.

Egyéb megkötések: a benyújtott pályamunkák hátoldalán kérjük feltüntetni a pályázó nevét, életkorát és lakcímét, továbbá a felkészítő intézmény megnevezését, a felkészítő pedagógus nevét és elérhetőségét is.

A beérkezett művek közül zsűri választja majd ki kategóriánként a három legszínvonalasabb, díjazandó alkotást.

A fotókat Marsalkó Péter, fotóművész, a rajzokat dr. Kosztics István, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület alapító elnöke bírálja.

A díjak átadására 2017. április 6-án (csütörtökön) 16 órakor,  ünnepélyes keretek között, a beérkezett művekből megnyitandó kiállításon, a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában kerül sor.

A pályázatra beérkezett legjobb alkotásokat Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériumában is kiállítják.

 

Pécs, 2017. február 25.

További információ:

Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.

E-mail: dezso.gabi@gandhikft.hu

Telefon: +36 20 377 0806

https://www.facebook.com/nerokhu/?ref=aymt_homepage_panel

 

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.02.09. - Munkatársakat keresünk!

A Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. 2 fő 25 év alatti munkavállalót keres, teljes munkaidőben az alábbi munkakörökre:

Irodai adminisztrátor (1 fő):

Elvárás:
– legalább középfokú (szakközépiskola, gimnázium) végzettség,
– office programok magas szintű ismerete,
– jó kommunikációs képesség,
– önálló munkavégzés
Előny: angol nyelvtudás és jogosítvány

Kreatív munkatárs (1 fő):

Elvárás:
– gimnáziumi érettségi és legalább középfokú informatikai végzettség,
– alapszintű programozási ismeretek,
– 3D technológia, modellezés és tervezés ismerete, alkalmazása,
– jogosítvány,
– jó kommunikációs képesség,
– nyitottság a modern technikai eszközök kezelése iránt,
– rugalmasság és önálló munkavégzés

Munkavégzés helye: Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.
Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok)
7629 Pécs, Komját Aladár u. 5.

Jelentkezés: fényképes önéletrajzzal és végzettséget igazoló dokumentumokkal az alábbi e-mail címen: orsos.renata@gandhikft.hu

2017. január

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2017.01.17. - Tavaszváró Nemzetiségi Koncertet szervez a Gandhi Pécsett

A rendezvény kiemelt célja a roma nemzetiség elfogadottságának erősítése

Zenével a pozitív értékek bemutatásához és az előítéletek csökkenéséhez – így is összefoglalható a kiemelt célja annak a rangos eseménynek, melynek február 17-én ad otthont a pécsi Kodály Központ. A Tavaszváró Nemzetiségi Koncertet a helyi Gandhi iskola, valamint Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ fenntartója szervezi. A „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar első nagyszabású előadásának hátterét és részleteit sajtótájékoztatón ismertették.

– Örülök, hogy a védnöke lehetek ennek a különleges programnak. Olyan eseményre készülünk, amilyenre eddig még nem került sor Pécsett – jelentette ki a tájékoztatón a város polgármestere. Dr. Páva Zsolt kiemelte, hogy a tervezett koncert nemcsak a művészeti értéke miatt nagy jelentőségű: – Fontos, hogy a Gandhi Gimnázium ezúttal kilép a szokásos oktatás-nevelés-kutatási feladatköréből, nyit a külvilág felé, szélesebb társadalmi réteget szólít meg. A produkció mellett a közönség reakciójára is kíváncsi vagyok – fogalmazott.

A koncert szervezője, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. a fenntartója Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézményének: a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola már több mint húsz éve magas szinten ápolja és örökíti tovább a roma kultúrát, köszönhetően az európai vonatkozásban is páratlan szakmai-módszertani munkájának.  A fenntartó célja az, hogy minél több hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerek válassza a Gandhit, akiből az iskola és a tanulás segítségével új ismeretekre nyitott, ugyanakkor a hagyományaira is büszke felnőtt válhat.

Virág Bertalan, a nonprofit kft. ügyvezető igazgatója elmondta: már több mint egy éve Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központot is működtetnek, s céljaik összhangban vannak a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar küldetésével. Ez adott alapot ahhoz az együttműködéshez, amelynek a februári rendezvény lesz az első – de várhatóan korántsem utolsó – állomása. – Távolabbra is tervezünk – hangsúlyozta –, mivel hisszük, hogy a társadalmi rétegek közti közelítés legfontosabb eszköze a kultúra.

A Tavaszváró Nemzetiségi Koncert fellépőiről és egy egyéb részleteiről Batyi Róbert, a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar alapítója beszélt. Mint elmondta, a zenekar elsősorban fiatal, roma, a komolyzenét főiskolai, egyetemi szinten tanulókból, vagy felsőfokú intézményben már végzett zenészekből áll. Küldetése, hogy erősítse a roma fiatalok társadalmi szerepvállalását, a cigány fiatalok aktivitását, a tehetséggondozást, segítse karrierjüket. Első koncertjüket tavaly december 18-án, a budapesti Magyarság Házában adták.

Február 17-én, a pécsi Kodály Központban több országból, pl. Spanyol- és Németországból érkező, ismert roma és nem roma származású zenészek együtt mutatják be Antonio Vivaldi: Négy évszak című művének flamenco átdolgozását. Az előadásban közreműködik az ezúttal 20 fős „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar, a Gandhi Hagyományőrző Együttes és az iskola kórusa, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium művészei, flamenco táncosok, és egy közel száz fős kórus, amelyet pécsi gimnáziumok kóristái alkotnak.

A Tavaszváró Nemzetiségi Koncert fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a védnökei pedig dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és Virág Bertalan, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

További információ:

Dezső Gabriella szakmai vezető, Gandhi Gimnázium K.N. Kft., NeRok

Telefon: +36 30 693 4865

E-mail: dezso.gabi@gandhikft.hu