BEMUTATKOZÁS

Székhely: 7629 Pécs, Komját A. u. 5.

Telefon: +36 72 239 655

E-mail: info@gandhikft.hu

Székhely: 7629 Pécs, Komját A. u. 5.

Telefon: +36 72 239 655

E-mail: nerok@gandhikft.hu

BEMUTATKOZÁS

A Nemzetiségi – Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) egy intézményhálózat, amelyet a Gandhi Gimnázium Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság alapított 2015-ben.

A NeRok a baranyai nemzetiségek művelődésének infrastrukturális feltételeit és módszertani hátterét biztosítja – elsősorban a hálózathoz kapcsolt színhelyeken. Bizonyos tevékenységeivel azonban az egész megyében és országosan is szolgáltat.

A központ Pécsett működik, az intézményegységek pedig Komlón, Nagynyárádon és Alsószentmártonban vannak.

Az intézményegységekről bővebben az INTÉZMÉNYEGYSÉGEK menüpontban olvashat.

A NeRok feladata a partnerekkel való együttműködésben üzemeltetni a megújított, korszerű technikákkal és berendezésekkel ellátott kulturális, oktatási színtereket, a kreatív alkotóműhelyeket, ellátni a módszertani feladatokat, valamint üzemeltetni a mobilszínpadot, azaz a Kultúrkaravánt a nemzetiségi kulturális értékek minél szélesebb megismertetése érdekében.

A NeRok hálózatos rendszerű, amelynek rendkívüli haszna, hogy „utaztatható” a felhalmozott tudás és tapasztalat, az intézményegységek közvetlenül férnek hozzá a központ szolgáltatásaihoz, köztük a regionális és országos kapcsolatokhoz.

A települések kulturális közösségeinek eredményeit is megőrzi a NeRok, és további kezdeményezésekkel él a nemzetiségi létük minél teljesebb megélése érdekében. Feladatai közé tartozik a nemzetiségi kultúra megismertetése, és elősegíti a kulturális különbözőségek el- és befogadását.

 

Baranya nemzetiségei

A Dél-Dunántúl Magyarország nemzetiségekben leggazdagabb régiója. Baranyában három jelentős létszámú nemzetiség él: a német, a cigány és a horvát, de Pécsett kilenc nemzetiségi önkormányzat működik. Vannak olyan települések is, amelyek teljes népessége nemzetiséginek, romának vallotta magát, vagy például Nagynyárád lakosainak csaknem fele német.